брегови

(за море) coastal, coast (attr.), (за река) riverside (attr.), (за езеро) lakeside (attr.)
брегова артилерия coast artillery shore batteries
брегова линия coast (line)
* * *
бреговѝ,
прил., -а̀, -о̀, -ѝ (за море) coastal, coast (attr.), (за река) riverside (attr.), (за езеро) lakeside (attr.); \бреговиа артилерия воен. coast artillery, shore batteries; \бреговиа ивица coast-line; \бреговиа отбрана coast defence; \бреговиа охрана coast-guard; член на \бреговиа охрана coastguardsman, coast-watcher.
* * *
coastal; riverside (за река)
* * *
1. (за море) coastal, coast (attr.), (за река) riverside (attr.), (за езеро) lakeside (attr.) 2. брегова артилерия coast artillery shore batteries 3. брегова линия coast (line)

Български-английски речник. 2013.

Look at other dictionaries:

 • Bregovi (Kneževo) — Pour les articles homonymes, voir Bregovi. 44° 27′ 39″ N 17° 15′ 39″ E …   Wikipédia en Français

 • Bregovi (Tutin) — Pour les articles homonymes, voir Bregovi. Bregovi Брегови Administration Pays …   Wikipédia en Français

 • Военно-морские силы Болгарии — Военноморски сили на Република България Военно морские силы Болгарии Годы существования 13 января 1899 года Страна …   Википедия

 • Bulgarian Navy — Naval Ensign of Bulgaria Naval Jack of Bulg …   Wikipedia

 • Жупа (село) — У этого термина существуют и другие значения, см. Жупа. Село Жупа Жупа Страна СербияСербия …   Википедия

 • Тутин (община) — У этого термина существуют и другие значения, см. Тутин. Тутин Тутин Страна Сербия Статус община Входит в Рашский округ …   Википедия

 • Дулебе — Село Дулебе Страна СербияСербия …   Википедия

 • корекција — (лат. correctio) 1. исправање, поправање, исправка, поправка 2. опомена 3. регулирање на речни корита и брегови, граници и сл …   Macedonian dictionary

 • мангрови — (анг. од индијански mangrove) мн. бот. вечнозелени растенија на рамните брегови на тропските мориња составени се од видови што бараат солена почва …   Macedonian dictionary

 • пингвин — (лат. pinguos) зоол. птица што живее крај морските брегови на јужната полутопка под кожата има дебел слој маст што ја чува од студ не лата, но одлично плива и нурка …   Macedonian dictionary

 • поларен — (лат. polaris) 1. што се однесува на половите или потекнува од половите поларен фронт површина што го дели студениот поларен воздух од топлиот тропски воздух Поларна Ѕвезда астр. последната ѕвезда во опашката на соѕвездието Мала Кола, Северна… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.